Obsługiwane przez usługę Blogger.

Risotto z pieczarkami papryką i pietruszką

- 11:53




Składniki (2 duże lub 3 małe porcje):
250g ryżu risotto
50g sera wegańskiego (opcjonalnie)
4 szklanki wywaru warzywnego (np. z tego przepisu: wywar warzywny )
400g pieczarek (ok 10 szt)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka
pęczek natki pietruszki
kilka łyżek oleju do smażenia

przyprawy:
sól & pieprz


sprzęt: duża głęboka patelnia lub średni garnek (najlepiej nie przywierający).

Wykonanie:
1. Kroimy pieczarki, paprykę i cebulę w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Rozgrzewamy patelnie i dusimy pieczarki. Dodajemy sól i pieprz. Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość dodajemy paprykę i smażymy kilka minut. Przekładamy na talerz.
3. Dolewamy około łyżki oleju aby zeszklić cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i smażymy kilka minut.
4. Dodajemy ryż i obtaczamy w zeszklonej cebulce. Następnie dodajemy po trochu wywar aż ryż wchłonie całą jego ilość i będzie miękki. 
5. Do ryżu dodajemy pieczarki, paprykę i ser. Doprawiamy sola i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
6. Dodajemy posiekaną pietruszkę i danie gotowe do zjedzenia :)
SMACZNEGO! :)





A może spróbujesz...

0 komentarze