Wywar warzywny
Poniższy przepis powstawał miesiącami, dlatego że długo nie wychodziło mi stworzenie dobrego wywaru warzywnego, który można wykorzystać jako bazę do sosów, zup czy innych dań (np. risotto). W końcu zaczęłam być z niego zadowolona (i domownicy również), więc postanowiłam się nim podzielić. Przepis ten jednak może się zmieniać, w zależności od rozwijania mojej wiedzy doświadczenia umiejętności w kuchni :)
Składniki (na ok 2-2,5l wywaru):
4 marchewki,
2 pietruszki (korzeń)
duży seler
5 pieczarek (lub garść suszonych grzybów)
4 suszone pomidory
por
cebula
natka pietruszki
koperek
lubczyk (świeży, lub 3 łyżki suszonego)
5 suszonych pomidorów (lub 1 świeży)
2 goździki,
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe,
łyżeczka ziela angielskiego,
łyżka pieprzu ziarnistego
łyżeczka soli
około 3l wody
duży garnek :)
2-3 1l sloiki
Wykonanie:
1. Myję warzywa (nie obieram ich) i kroję na mniejsze części aby łatwiej je można było poukładać w garnku. Cebulę obieram, kroję na pół i opalam nad palnikiem lub na grubej patelni/blaszce piekarnika. Czosnek obieram.
2. Na sam dół garnka układam zieleninę, następnie pozostałe warzywa i przyprawy, zalewam wodą.
3. Zagotowuje do wrzenia, następnie zmniejszam gaz i gotuje minimum 2h (im dłużej tym lepiej) pod przykrywką.
4. Wywar jest gotowy, kiedy marchewka jest bardzo miękka, a zapach wywaru unosi się w całym domu
5. Wywar przelewamy przez sitko do sloikow.
Zazwyczaj przygotowuję taki wywar raz na tydzień i zużywam część np. do zupy pomidorowej, część do barszczu, część do risotto (np. z tego przepisu: risotto z pieczarkami papryką i pietruszką).
0 komentarze