ZIemniaki ze szpinakiem po indyjsku
4 średnie ziemniaki
150g świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego :) )
4 ząbki czosnku
1 cebula
pół szklanki passaty lub połowa puszki pomidorów
kilka łyżek oleju do smażenia
1/4 łyżeczki chilli (u mnie płatki)150g świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego :) )
4 ząbki czosnku
1 cebula
pół szklanki passaty lub połowa puszki pomidorów
kilka łyżek oleju do smażenia
1 łyżeczka suszonego imbiru (lub 2cm świeżego)
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki kardamonu (lub 2 szt)
1/2 łyżeczki kurkumy
+ opcjonalnie 1/2 łyżeczki kozieradki
1 szklanka gorącej wody
1/2 łyżeczki kardamonu (lub 2 szt)
1/2 łyżeczki kurkumy
+ opcjonalnie 1/2 łyżeczki kozieradki
1 szklanka gorącej wody
sól & pieprz
sprzęt: duża głęboka patelnia z pokrywką lub średni garnek (najlepiej nie przywierający).
Wykonanie:
1. Rozgrzewamy patelnie z oliwą.
2. Kroimy cebulę w półokręgi, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.
3. Na rozgrzanej patelni szklimy przez chwilę cebulę, następnie dodajemy chilli, imbir kumin i kardamon i dusimy na mniejszym ogniu przez 10 minut.
4. W tym czasie możemy obrać i pokroić ziemniaki w kostkę.
5. Dodajemy na patelnię passatę i kurkumę, zwiększamy ogień, dodajemy trochę soli i pieprzu i dusimy kolejne kilka minut.
6. Dodajemy szpinak (świeży - aż zmniejszy swoją objętość, lub mrożony, aż się rozmrozi :) )
7. Dolewamy na patelnię szklankę wody (ważne aby była gorąca, wtedy nie zaburzy procesu gotowania) i dodajemy ziemniaki.
8. Dusimy pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną.
2. Kroimy cebulę w półokręgi, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.
3. Na rozgrzanej patelni szklimy przez chwilę cebulę, następnie dodajemy chilli, imbir kumin i kardamon i dusimy na mniejszym ogniu przez 10 minut.
4. W tym czasie możemy obrać i pokroić ziemniaki w kostkę.
5. Dodajemy na patelnię passatę i kurkumę, zwiększamy ogień, dodajemy trochę soli i pieprzu i dusimy kolejne kilka minut.
6. Dodajemy szpinak (świeży - aż zmniejszy swoją objętość, lub mrożony, aż się rozmrozi :) )
7. Dolewamy na patelnię szklankę wody (ważne aby była gorąca, wtedy nie zaburzy procesu gotowania) i dodajemy ziemniaki.
8. Dusimy pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną.
2 komentarze
Mamy imbir, kurkumę, kardamon...spróbujemy! Może się uda, wygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńPewnie że się uda :) Dajcie znać jak wyszło !!
Usuń