Stir Fry z Batatem
Składniki (3-4 porcje):
200g makaronu spaghetti złamanego na pół (ja użyłam pełnoziarnistego, ale jak najbardziej pasuje też udon)
czerwona papryka
cebula
1/4 kapusty pekińskiej
batat
pietruska
6-8 pieczarek lub grzybów mun
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki zmielonego kopru włoskiego
2 łyżki przyprawy 5 smaków
odrobina chilli (lub więcej jeżeli lubisz ostre :) )
sól i pieprz
pół szkanki sosu hoisin (gotowy, lub:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki octu ryżowego
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki oleju sezamowego
odrobina chilli
pieprz)
Do podania:
Szczypiorek, prazony sezam
Wykonanie:
1.Pokrój paprykęm batata i marchewkę w cieńkie słupki. Cebulę w półkola. Pieczarki w ćwiartki. Poszatkuj kapustę pekińską.
2. Wstaw wodę na makaron.
3. Rozgrzej patelnie z olejem.
4. Smaż batata i marchewkę przez 2 minuty.
5. Dodaj cebulę i pieczarki i smaż kolejne 2 minuty.
6. Dodaj paprykę i smaż kolejne 2 minuty.
7. Dodak kapustę, przyprawy i sos i smaż kolejne 2 minuty.
8. Dodaj ugotowany makaron i smaż kolejne 2 minuty.
9. Podaj ze szczypiorkiem i prażonym sezamem
0 komentarze