Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z cukinią po neapolitańsku

- 12:29




Składniki (3-4 porcje):
300g makaronu (ja użyłam pszenno-gryczanego, ale może być to po prostu Twój ulubiony makaron :) )
duża cebula
średnia cukinia
1/2 szkl. czarnych oliwek
1/4 szkl. rodzynek
1/4 szkl. kaparów
2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
szczypta chilli (opcjonalnie - jeżeli lubisz ostrzej :) )
sól & pieprz
olej do smażenia

Do wykończenia (opcjonalnie):
posiekana natka pietruszki
zmielone orzechy, lub zmielone orzechy zmieszane z płatkami drożdżowymi

Wykonanie:
1. Pokrój wszystkie składniki (cukinię w ćwiartki, cebulę w kostkę, oliwki w ćwiartki, czosnek posiekaj lub użyj wyciskarki).
2. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju.
3. Smaż cukinię do miękkości a potem na chwilę zdejmij z patelni na talerz.
4. Na patelnię po cukinii wrzuć cebulkę z chilli i smaż aż się zeszkli.
5. Do zeszklonej cebulki dodaj oliwki, kapary, rodzynki i czosnek, smaż przez kilka minut.
6. Dodaj do cebuli z dodatkami pomidory i duś przez 10-15 minut.
7. Kiedy sos nam się dusi wstawiamy wodę na makaron.
8. Gotujemy makaron, w międzyczasie sprawdzamy sos i doprawiamy solą i pieprzem.
9. Podajemy makaron z sosem :) Smacznego!


A może spróbujesz...

0 komentarze